Moje konto:  Zaloguj się  |  Załóż konto
mGSM: 212 marek  |  10 451 telefonów  |  155 173 opinie  |  864 testy  |  6 206 użytkowników on-line
Zakładki 
Aby móc korzystać z zakładek, musisz mieć założone konto i być zalogowanym
R E K L A M A
Szukaj telefonu
Popularne marki
Zmień na alfabetycznie
Filtr: wyłączony
Pokazuj telefony:
Nokia

Nokia E72



Thumb Up Thumb Down Pytanie
 62,0%   8,0%   29,9% 
 Wszystkich opinii: 274. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

  • HardUser
    Najlepszy bez wątpienia telefon, jaki kiedykolwiek miałem. Posiadam go 5 lat (!!).
    Ogólnie, stale używam dwóch telefonów: Nokii E72 do pracy: dzwonienia i pisania sms/maili oraz drugiej słuchawki do zabawy typu surfowanie po necie, robienie zdjęć, odbieranie telefonów "prywatnych". Jako telefon do zabawy używały różnych smartfonów z "górnej półki": m.in samsunga s4, Note'a 3, oraz flagowych modeli Apple (w tym iPhona 4, ostatnio kilka miesięcy iPhona 6 plus). Teraz sprzedałem iPhona i używam bardziej elastycznego Samsunga Note 4. Mam więc naprawdę niezłe porównanie.
    Wnioski są takie: Nokia E72 nie jest idealnym telefonem do funkcji multimedialnych czy internetu. Niekiedy czuć też, że Symbian też mógłby być szybszy (np. otwieranie galerii). Jednak pomimo tych wad powtórzę: ogólna ocena telefonu jest bardzo wysoka i nigdy nie miałem słuchawki, z której sumarycznie byłbym bardziej zadowolony. Decydują tu walory użytkowe, świetna klawiatura umożliwiająca najszybsze pisanie, bateria starczająca do 3 dni intensywnego korzystania, rewelacyjna antena o optymalnej mocy, najlepsze parametry rozmów (prawie nigdy nie zrywa połączeń nawet przy b. słabym sygnale operatora). Do wszystkich najważniejszych funkcji mam dostęp 1 przyciśnięciem fizycznego klawisza (aż 6 klawiszy programowalnych). Klawiatura fizyczna jest tu po prostu rewelacyjna, bez porównania bardziej wygodna niż jakiekolwiek rozwiązanie ekranowe.
    Gdybym musiał używać tylko jednego telefonu, zostawiłbym dużo droższe zabawki konkurencji i korzystał wyłącznie z Nokii E72. Reasumując: jeszcze nie ideał, ale dla mnie The Best Phone Ever :)
    .play-internet.pl | 06 mar 2015, 06:51
  • altron
    Używam telefonu 2 lata kupiłem już prawie 2 letniego więc tel ma już blisko 4 lata.
    Plusy:
    -Wg mnie wytrzymałość fajnie jak telefon upadnie (kilkakrotnie mniej drastycznie w domu) raz na beton (chodnik w moim wypadku:) i jedynym wspomnieniem jest rysa na krawędzi a nie 400 zl na wyświetlacz. raz nad morzem (pod namiotami) obudziłem się a fon był w małej kałuży (w nocy padało) .fon leżał z zagłębieniu. "rano" oczywiście szybko wyłączyłem tel. rozebrałem (wyj baterie i na słońce) działa do dzisiaj (troche zaśniedniały styki od baterii ale przeczyściłem i ok)
    - bateria mi ok 5-7 dni ale tylko dzwonie,smsy.
    - gps nawigacja. (nawigacja i inne aplikacje potrzebujące gps:jednym słowem fajne stworzenie ten gps:) może mapy nie są idealne ale darmowe (!) były używane na pieszo, autkiem doprowadziło do celu.
    - personalizacja - wywalasz na ekran aplikacje które chcesz czyli których używasz najwięcej.
    - qwerty ciężko się przestawić ale później fajnie się pisze.

    minusy
    - muli czasem w galerii jak jest sporo zdjęć.
    - średnia a właściwie mała przyjemność korzystania z neta. da się ale muli, zacina.
    - symbian no staroć brak wsparcia ale działa:) więc tu bardziej neutralnie. błędy? może ze 2-4 (ogólnie bardzo mało) razy zdażyło mi się że trzeba było wyjąć baterię i zrobić reset.
    Telefon do dzwonienia (email też fajnie działa), sms, użytkowanie gps na różne sposoby, gry java działają, dodam że jest są całe stosy motywów do tego fona. Ludzie bardziej nastawieni na korzystanie z internetu będą zawiedzeni (czyli teraz spora ilość ludzi;)
    .leczyca.vectranet.pl | 04 mar 2015, 11:13
  • marticos
    Witam piszecie tutaj o wieszającym sie symbianie, telefon posiadam 3lata a wczesniej 1,5 roku uzywal go ktos inny, odrazu po zakupie wrzucilem nowego softa (niebrandowanego) i jedynie zwiecha jest gdy wlaczam poczte przez przegladarke, nigdy mi sie nie zdarzylo podczas przegladania galerii czy sluchania muzyki, dlatego radze raz na jakiś czas zrobićtwardy HARD RESET i bedzie ok..;)
    .adsl.inetia.pl | 22 lut 2015, 17:21
  • R E K L A M A
     
  • LALA1
    Telefonu używam 2 miesiące bateria trzyma około 7 dni żadnej rewelacji to nie ma , ale polecam
    .cdma.centertel.pl | 01 sty 2015, 10:42
  • sokrates99
    Telefon posiadam od 2 lat, poprzedni właściciel miał go tyle samo co daję łącznie 4 lata i nadal świetnie się sprawuje. Plusów jest wiele, więc wymienię kilka minusów. Jednym z nich na pewno będzie system Symbian, który w obecnych czasach jest mało wartościowy, kolejny to może słaba pamięć ram i niekiedy dostaje zawiasa w menu. Ogólnie telefon jest świetny i mogę z czystym sumieniem polecić osobie, dla której komórka nie jest potrzebna do ciągłego korzystania z niej, bo jak wiemy obecnie na topie są smartfony z większą ilością aplikacji i wygodą korzystania.
    .164.254.58.awist.pl | 21 gru 2014, 15:14
  • gość
    Nokia E72 jest jednym z lepszych telefonów jakich miałem ;D Plusów nie pisze, bo to każdy widzi inne, ale minusy wymienię ;D
    minusem:
    - niekiedy sie zwiesza :/ a najczęściej przy galerii
    - aparat niby lepszy niż miałem w samsungu xcover ale i tak gorsza zdjęcia robi
    - niestety symbian jest już nie wspierany wiec problem polega na braku aktualizacji i sklep nokia nie dziala poprawnie i to jest największa wada
    .beskidmedia.pl | 18 lis 2014, 14:15
  • jahula
    Witam,
    telefonu używam od roku, niby wszystko co piszą przedmówcy to prawda, ale ....
    Telefon ma zdolność zacinania się w najgorszych momentach,
    jeśli zminimalizujesz działający odtwarzacz, napiszesz smsa i spróbujesz wrócić do odtwarzacza to masz dwie lub trzy minuty zawiechy,
    A jeśli wrzuciłeś na kartę kilka set zdjęć, np: z wesela, to już mi Ciebie żal,przy wejściu do galerii godzina zawiechy, i nie, reset nie pomoże, po za chwile znów do niej wejdziesz i znów zawiecha,
    Dziś brak widoku rozmowy w smsach to duży minus, jednak dużo to daje, szkoda że nie ma żadnej aktualizacji to poprawiającej.
    Tak telefon jest fajny, ale ani szybki ani dorównujący dzisiejszym standardom, chcąc mieć to co ten ma w sobie najlepszego wystarczy kupić nokie 9300 ;)
    Aparat - niczego sobie, jak jest ładne światło, jak jest kiepskie to zdjęcie na mizernym poziomie, więc nie jest on żadnym wyznacznikiem.
    Fizyczne qwerty - fajne, wygodne, ale... wcale nie mam wielkich paluchów, a jednak bardzo często zdarza mi się wciskać po kilka klawiszy, pisanie polskich znaków też mocno irytuje.
    Dziś szukając telefonu który się nie zacina, ma wysoką responsywność i zachowuje funkcjonalność na biznesowym poziomie możliwy wybór opiera się na windos phone 8 albo ios, jak z blackbery - nie wiem, nie miałem. Starsze androidy, jak samsung galaxy SII z androidem 2.3 - tak, to było coś, dziś bardziej idą w przeładowane muły. (ps: dla jasności, chodzi o podzespoły i system, a nie o konkretną markę, procesor 1,2 ghz, 1 gb ramu 16 gb rom - dziś niejeden tego nie ma :(, używany w okolicy 400 zł, jest miażdżącą alternatywą dla e72 która chodzi po 300 zł)
    Tak więc, myślę że czas odesłać nokię e72 do muzeum, fajny był, ale nie był cudem by czynić go nieśmiertelnym :).
    Gdy nie było lepszych - warto było go wybrać, dziś to bardziej przejaw masochizmu :P.
    Pozdrawiam, i mam nadzieję że nikogo nie uraziłem, a jeśli tak się zdarzyło, to przepraszam ;) bo nie taki był mój cel.
    .neoplus.adsl.tpnet.pl | 11 paź 2014, 14:35
  • Kamil
    Powróciłem z Androida do starej nokii e72. Powód prosty i prozaiczny, 2 dni baterii to minimum przy maksimum używania :)
    .wroclaw.mm.pl | 21 wrz 2014, 23:27
  • asd345
    najlepszy telefon na rynku jaki istnieje dziś trudno o coś tak zrobionego, dziś tylko tanie plastyki i jednorazówki, podkreślam telefon nie smart-fon i inna tandeta, jego cenna powinna być większa na rynku niż 6310i, jest od niej lepszy!
    .176-107-171.citysat.com.pl | 06 wrz 2014, 00:08
  • Mery
    Polecam ten telefonik mam go juz okolo 3 lata i jestem bardzo zadowolona;)
    ogolnie ma jeden minus ktory mnie denerwuje - slaba bateria (jak kupowalam ten telefon to kupowalam z mysla ze bedzie bateria dlugo trzymac ale moja nokia niestety nie wytrzymuje dlugo :) mimo ze to wersja Koreanska ;)
    .160.229.73 | 20 kwi 2014, 15:38

Thumb Up Thumb Down Pytanie
 62,0%   8,0%   29,9% 
 Wszystkich opinii: 274. Pokazuję od 1 do 10.         Dodaj swoją opinię!

Wróć

Ostatnio oglądane
Nie oglądałeś jeszcze żadnego telefonu

mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.


 » O serwisie
 » Redakcja
 » Sklep mGSM: Telefony i akcesoria
 » Partnerzy
 » Wzmianka prawna
 » Regulamin

 © 2005 - 2015 PIK Sp. z o.o.

 
 

Serwis:

 » Strona główna
 » Katalog
 » Porównania
 » Rankingi
 » Aktualności
 » Co w sieciach piszczy?
 » Testy
 » Słowniczek
 » W jakiej sieci?
Najnowsze telefony:

» Kruger&Matz Flow
» Wiko Highway Star 4G
» Wiko Highway Pure 4G
» BlackBerry Leap
» Sony Xperia M4 Aqua
» Lenovo A7000
» Lenovo Vibe Shot
» ZTE Grand S3
» Huawei MediaPad X2
Aktualności:

» MWC 2015: Haier dla dzieci i seniorów
» MWC 2015: Konka bez pomysłu
» MWC 2015: Doogee, czyli Chińczyk potrafi
» MWC 2015: HTC z nowościami
» MWC 2015: Doro z propozycją smartfona dla niewidomych
» MWC 2015: Ubuntu w smartfonie trzeba się nauczyć
» MWC 2015: Obejrzałem smartfon z Tizenem...
» MWC 2015: Samuraje w Barcelonie
» MWC 2015: Gionee - tylko trzy modele



Wszystkie prawa zastrzeżone dla PIK Sp. z o.o. Kopiowanie danych, układu graficznego czy jakichkolwiek innych informacji bez pisemnej zgody PIK Sp. z o.o. zabronione. Wszelkie loga, nazwy i znaki graficzne użyte w serwisie są prawną własnością ich właścicieli. W serwisie zostały użyte za zgodą właścicieli i/lub wyłącznie w celu identyfikacji. Dane pochodzą z informacji publicznie dostępnych, od użytkowników i z testów własnych. Dane publikowane są tak jak są bez żadnej gwarancji ich poprawności. PIK Sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek ich wykorzystanie.
Twój IP: 23.23.61.241
Engine & layout by InterData
mGSM.pl - Największy katalog telefonów komórkowych. Dane techniczne, dostępność, porównania, opinie użytkowników testy.